Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies. Więcej informacji

Nasz portal korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies, które pozwalają zwiększać Twoją wygodę. Z plików cookies mogą także korzystać współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące plików cookies. Dla Twojej wygody założyliśmy, że zgadzasz się z tym faktem, ale zawsze możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci komputera. Więcej informacji można znaleźć na stronie Wszystko o ciasteczkach.

JĘZYK POLSKI | DEUTSCH
Nyski Kulturalny Kulturalnik
Polsko - niemiecki projekt.
Kultura, sztuka, warsztaty,
pokazy, wystawy, koncerty, folklor.
Dziś: 26. lis 2024 - Imieniny: Leona, Leonarda, Lesławy

8. Budziszyńskie Tygodnie Musztardy


Fot. materiał redakcji NKK

Od 13 sierpnia do 8 września 2013 r. Miasto Budziszyn prezentuje się podczas Budziszyńskich Tygodni Musztardy od swojej najostrzejszej strony. W tych dniach wszystko koncentruje się wokół musztardy – czy to zupa czy pizza musztardowa, czy też „półostry” koktajl.

Łącznie 20 budziszyńskich restauracji i barów zaprasza do kulinarnych odkryć z najbardziej ekstrawaganckimi potrawami z musztardy. Popularna w całych Niemczech musztarda budziszyńska obchodzi swoje 60-lecie. Wprawdzie tradycja musztardy w Budziszynie sięga już lat 30-tych XX wieku , jednak pierwsze słoiki z musztardą „Bautz’ner Senf mittelscharf ”zostały wyprodukowane w 1953 r. w tamtejszych zakładach spożywczych.

W uczestniczących w akcji restauracjach i barach podczas Tygodni Musztardy oferowane jest dodatkowe menu z conajmniej trzema indywidualnymi daniami główymi zawierającymi specjał z Budziszyna. Dodatkowo w tym roku w ofercie znajduje się tzw. "Bautzener Bemme" - specjalny chleb, który w każdej z restauracji podawany jest w inny sposób zadowalając podniebienia gości.

Od 2008 r. można na temat historii musztardy budziszyńskiej uzyskać informacji w „Bautz´ner Senfladen Museum und Manufaktur“ (Fleischmarkt 5, Budziszyn). To muzeum jest otwarte codziennie od godziny 10:00 do 19:00. Wstęp jest bezpłatny.


Fotoreportaże

Wideorealizacje

Nowości na FACEBOOKU:
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Polska-Saksonia 2007-2013.
UE
NKK
Copyright Nyski Kulturalny Kulturalnik 2012
Wszelkie prawa zastrzeżone

Chwilówki Online Informacje Zgorzelec Agencja Social Media Wrocław

TIME: 0.1110